Strona główna Trzymaj formę
PDF Drukuj Email

Ogółnopolski Program Trzymaj Formę 

To już XII Edycja Ogólnopolskiego Programu, w którym nasza szkoła bierze udział po raz drugi. Tym razem w dniach 6-9 XI podczas zajęć świetlicowych realizowaliśmy warsztaty kulinarne zakończone kiermaszem naszych wypieków pod hasłem ,,Znane produkty w nowej roli". Te produkty to burak, marchew, banan występujące w wypiekami pod nazwami wymyślony przez uczestników warsztatów: ,,czokoburak", ,,marchwiak", ,,chlebek bananowy ". Mamy nadzieję,  że nasze wypieki smakowały, a przepisy do nich załączone zagoszczą w waszych notesach kulinarnych. Już niedługo kolejne wiadomości z działań ,,Trzymaj formę"!

 

 

tn_DSC_0226.JPG tn_DSC_0227.JPG tn_DSC_0228.JPG tn_DSC_0229.JPG tn_DSC_0230.JPG tn_DSC_0231.JPG tn_DSC_0232.JPG tn_DSC_0233.JPG tn_DSC_0235.JPG tn_DSC_0237.JPG tn_DSC_0238.JPG tn_DSC_0239.JPG tn_DSC_0242.JPG tn_DSC_0244.JPG tn_DSC_0245.JPG tn_DSC_0246.JPG

 

 

 

Przepisy kulinarne

 

„Czokoburak”

  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki starkowanych buraków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakało

 

Sposób przygotowania

Wymieszać  suche składniki. Dodać olej, jaja dokładnie wymieszać. Na koniec  dodać buraki, wymieszać. Wyłożyć do formy, piec w temp.180 do godziny.

 

,, Chlebek bananowy ”

  • 3-4 banany dojrzałe
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 0,75szklanki cukru ( ¾)
  • Cukier waniliowy 1
  • Soda 1 łyżeczka
  • Sól (1/3) łyżeczki

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem. Wymieszać z olejem, jajkami i cukrem. Dodać suche składniki, piec w temperaturze 180*C przez jedną godzinę.

 

Uwaga Konkurs!

Zapraszamy do udziału w konkursie na

kulinarny notes

w dowolnej formie!

Zachęcamy do wyszukiwania przepisów, w których główną rolę odgrywają

wartościowe produkty

oraz wykorzystywania przepisów realizowanych w czasie zajęć świetlicowych.

Termin oddania prac - 4 Grudnia

oraz dodatkowe informacje w świetlicy szkolnej

            u Beaty Korzeniewskiej – Pietrzak.

 

CZY WIEMY, CO PIJEMY?


Jesień i zima to czas, kiedy ROŚLINNE SMOTHIE wzmocni naszą odporność i zbilansuje dietę. 
Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a samodzielnie przygotowując napój będziesz pewny, co tak naprawdę znajduje się w środku. 
Jeśli sporządzony napój wypijesz od razu masz gwarancję, że nie stracił on swoich cennych wartości. 
Dużo informacji na temat doboru składników według ich funkcjonalności znajdziesz na blogu/fb AgaMaSmaka kategoria ,,Do picia". 

MY w czasie zajęć świetlicowych przygotowaliśmy koktajl z trzech składników: pomarańczy, kiwi i gruszek. Wszystkie składniki umyliśmy, obraliśmy pomarańcze i kiwi, gruszki pozbawiliśmy pestek (skórka nam nie przeszkadzała), po czym wszystkie składniki zblendowaliśmy. Wypiliśmy ze smakiem i na zdrowie NA DOBRY POCZĄTEK DNIA!!!!

tn_DSC_0286.JPG tn_DSC_0287.JPG tn_DSC_0288.JPG tn_DSC_0289.JPG tn_DSC_0290.JPG tn_DSC_0291.JPG tn_DSC_0292.JPG tn_DSC_0293.JPG tn_DSC_0294.JPG tn_DSC_0295.JPG tn_DSC_0296.JPG tn_DSC_0298.JPG

 

Zachęcamy do zapoznawania się na bieżąco z jadłospisem naszej szkolnej stołówki, zamieszczanym w zakładce ,,Trzymaj Formę".
Nasz jadłospis to zróżnicowane posiłki zawierające zbilansowane, świeże produkty -wszystkie wykonywane na miejscu przez Panie Kucharki, bez stosowania półproduktów i sztucznych dodatków.
Liczymy na ,,cudowny" wpływ rodziców na ,,znikanie" z talerza składników bogatych w wartości odżywcze!

 

   04.12.2017 - 15.12.2017 r 

 

     DATA

                     DANIE

04-12-2017

    Zupa buraczkowa, placek pszenny z    cukrem pudrem, mandarynka.

05-12-2017

     Makaron z sosem bolognese, banan.

06-12-2017

    Nuggetsy, frytki, sur z białej kapusty, kompot.

07-12-2017

   Zupa fasolowa, kopytko na boczku, mandarynka.

08-12-2017

    Kotlet schabowy, ziemniaki, buraczki, kompot.

11-12-2017

   Kapuśniak z kiszonej kapusty, bułeczka drożdżowa z kruszonką, kompot.

12-12-2017

   Pulpecik drobiowy w sosie pieczarkowym, ziemniaki, sur z kapusty kiszonej.

13-12-2017

   Rosół z makaronem, pizzerynki, banan.

14-12-2017

  Udko drobiowe pieczone, ziemniaki, sur z białej rzodkwi, kompot.

15-12-2017

   Ryba w panierce, ziemniaki, fasolka szparagowa, kompot.

 

 

 

 

 

                      

 

 

 

 

 

Statystyka odwiedzin

Losowa fotka

tn_IMG_1142.JPG

Kalendarz

Pogoda

Powered by Rounded Corners Joomla Themes .::Hary 2010